baby-bad-GreenKit

Hoe je badkamer zonder moeite wat meer eco kan

Hoe je badkamer zonder moeite wat meer eco kan 1920 1281 GreenKit

Nieuw leven in huis, dat zorgde er bij mij ook voor dat ik mijn eigen gewoontes nog eens onder de loep nam. Want ik wou het beste voor ons ukje, maar besefte dat er rondom dat wondertje ook veel duurzame keuzes te maken zijn om het hele nestje milieuvriendelijker aan te pakken.

En sommige keuzes zijn eigenlijk heel simpel, zo simpel zelfs, dat we er bijna zouden over kijken. Het zijn vaak maar kleine gewoontes die we makkelijk kunnen aanpassen. Dus piep ik vandaag eens in onze badkamer wat er al zero waste of eco is en wat nog zero waster en ecoër kan. Mijn allereerste bewust aangekochte groene badkameritem dateert van een heel aantal jaartjes geleden: een zandlopertje met 3min, 4min, 5min om de douche niet langer dan nodig te laten lopen. Ik haal zelden de 5 minuten, dus dat zit wel snor. Eens kijken wat we nog tegenkomen!

Voor je lijf

Vanmorgen viel me mijn verzameling verpakkingsvrije badkamerproducten op. Er liggen minstens 3 verschillende droge shampoo bars in ons mandje in de badkamer. Want als ik in die winkel kom, krijg ik hamsteraarneigingen. Dat heeft 2 voordelen: ik moet niet om de haverklap nieuwe shampoo inslaan én ik kan elke keer in de douche opnieuw kiezen welk lekker geurtje mijn haar meekrijgt. Het fijne aan die shampoo bars: je kan ze zonder verpakking van de winkel mee naar huis nemen! Je moet enkel assertief genoeg het papiertje weigeren dat ze er graag ronddraaien bij het afrekenen. Om helemaal eerlijk te zijn hebben wij ook nog wel een flacon badschuim in huis, van mijn liefste. Ik ben koppig gewijs voor een hervulbaar pak gegaan, wat volgens diezelfde hervulbare verpakking 77% plastiek zou uitsparen. Dat is dan toch al iets. Ik heb geprobeerd om mijn vent écht iets verpakkingsvrij aan te smeren, maar hij wil liever dit. Mijn vent mag ook zijn voorkeuren hebben, ik ga niks opdringen. (Nu volgt er hoongelach als hij dit leest!)

Op de wastafel

Bij het bad ligt good old fashion zeep. En op de wastafel ligt er eentje dat zelfs specifiek als gezichtsreiniger dient. Krijg je in de juiste winkels ook allemaal zonder verpakking mee indien gewenst. Verder staat er een roestvrij stalen tandenpoetsbeker, roestvrij stalen potjes om restjes zeepjes in te bewaren en liggen er wasbare gezichtsreinigingsdoekjes (met andere woorden: een klein mini mini washandje. Soms worden er toch zo’n gekke dingen bedacht terwijl het eigenlijk een heel erg voor de hand liggend iets is.) Ik heb het geluk dat ik de behoefte niet voel om make up, nachtcrème, dagcrème, bodylotion, nagellak of ander plakkerig spul te gebruiken. Op dat vlak ben ik een all natural girl. Dat scheelt ‘m natuurlijk onbedoeld ook weer in een hoop verpakkingen. Hoera voor luiheid.

Aan de douchestang hangt er een zeer geapprecieerd house warming cadeautje: palmolievrije zeep aan een touwtje. Zonder verpakking, jeuj! Ik vind het altijd fantastisch als mensen een cadeautje voor je uitzoeken dat past bij wie je bent/probeert te zijn. Zo was ik ook bijzonder blij met het stalen scheermesje dat ik een tijdje geleden voor m’n verjaardag kreeg. Gedaan met wegwerprommel! Ik vond het eerst wat eng om met een écht mesje te scheren, but it works like a charm en nu ben ik helemaal mee.

Ook voor de kleintjes groene gewoontes in de badkamer

Jong geleerd is oud gedaan, dus voor onze kindjes gelden dezelfde badkamerrituelen. Een blok zeep om hun lijfje te wassen, washandje erbij,  een blok zeep om hun haar te wassen – tenzij we met luizen zitten, dan is het een ander verhaal – en een blok conditioner om knopen uit die lange haren te weren. En natuurlijk hebben ze leuke tandenborstels en bekers (we gaan de kraan de kraan toch niet laten lopen, zeker?) die helemaal binnen dit eco kader passen.

Wat geen succes was

Tandpasta uit de natuurwinkel beviel me niet zo. Smaken verschillen. Dus ligt er een hele gewone tube van de doodnormaalste tandpasta. Ik heb ook al eens droge tandpasta kauwpastilles geprobeerd en een soort poeder. Maar nee, het klikte niet.

Onlangs heb ik de wattenstaafjes onlangs vervangen door zo’n gek stalen oorstokjesexemplaar dat je opnieuw kan gebruiken. Voor mezelf dan toch. Dat niet willen opdringen weer, he. (opnieuw gelach) dringend eens naar op zoek!

Wat beter kan in de badkamer

Wat er volgens mij nog zeker mist is een elektrische tandenborstel uit bamboe of gerecycleerd plastic. Ik heb een strenge tandarts die meent dat mijn tandjes het best elektrisch gepoetst worden. Gelukkig heb ik nu een exemplaar dat in plaats van batterijen via ons groene stopcontact opgeladen wordt, dus ik hoop dat de eco-schade daar nog min of meer een heel klein beetje beperkt blijft. Behalve dan met al die olie die in mijn plastic exemplaar gekropen is. Hopelijk gaat ie nog lang mee. Naar ’t schijnt zijn er ook duurzame wisseltopjes voor te vinden. Daar moet ik dringend eens naar op zoek.

Op mijn verlanglijstje staan ook nog mooie bamboe handdoeken. Toen het tijd werd om ons hoopje bijeengezwierde handdoeken met allerlei kleurtjes te vervangen door een volwassen set ben ik écht op zoek gegaan. Maar ik vond niks duurzaams én smaakvols. Naar mijn goesting dan. Dus hebben we bij onze aankoop enkel met de helft van bovenstaande criteria rekening gehouden: mooi zijn. Als deze helemaal uitgeleefd zijn, ga ik voor een tweede zit van dat tweede criterium.

Zo. Het is een ongestructureerd (en veel te lang, excuseer) lijstje geworden. Alles wat door elkaar. Beetje zoals onze badkamer dus.

Heb jij tips om van de badkamer een groene spa te maken?

Laat een reactie achter