babyborrel GreenKit

Tips voor een afvalarme babyborrel of kinderfeestje

Tips voor een afvalarme babyborrel of kinderfeestje 1920 1281 GreenKit

Het leven vieren is een must. Liefst ook uitbundig. Maar kan zo’n babyborrel of kinderfeestje ook afvalvrij?

Begin bij het begin

Je uitnodiging. Die kan op groeipapier, je weet wel, met zaadjes erin. Zo geef je je genodigden meteen al een fijn cadeau voor achteraf: mooie bloemetjes! Dat is dan ook meteen een fijn cadeau voor de bijen! 

Wil je liever zelf aan de slag? Knutsel dan een leuke uitnodiging met wat je thuis al hebt liggen. Ideeën genoeg te vinden op Pinterest. Het is low budget én je gebruikt die spullen die je hebt slingeren eindelijk.

Of je kan ook gezellig iedereen even bellen in plaats van een uitnodiging te versturen. Zo ben je er meteen zeker van dat je echt alleen de leuke mensen uitnodigt :-). Of stuur al je genodigden een link naar een leuk filmpje waarop je hen op creatieve wijze uitnodigt!

Cadeau-inspiratie voor je verjaardagsfeestje

Onze kindjes hebben al zoooooveel speelgoed. Zelfs als baby hadden ze al te veel van alles. Moet er eigenlijk nog wel iets extra’s op die stapel gegooid worden? Misschien is het leuker om doe-dingen te vragen, om samen workshops te gaan doen. Want geef nu toe, samen iets gaan doen met je favoriete neefje, je meter, je opa, je BFF, … dat is toch het allermooiste cadeau dat er is?

Verder kan het ook een life saver zijn om een inspiratielijstje aan te leggen zodat er geen 1001 dezelfde dingen je huis in sluipen. Ik noteer het hele jaar door dingen waarvan mijn kinders zeggen dat ze het graag zouden hebben. Toch tenminste als ik het zelf ook een goed idee vind 😉 . Als er iemand een cadeautip vraagt, dan is dat lijstje het eerste wat ik afdreun.

Maar hoe je ook je best doet, je zal het niet kunnen vermijden dat er tastbare cadeaus. En toegegeven, het is ook best wel leuk om een pakje uit te pakken (liefst in een stoffen jasje!). Vóór het feest kan je met je kindjes ‘wat plaats maken’ in hun speelkast. Vanuit het idee ‘one in, one out’, kan je eens samen voor de speelgoedkast gaan zitten om te kijken waarmee ze misschien niet vaak spelen en dat dan doorgeven of klaarzetten voor de eerstvolgende rommelmarkt!

Originele duurzame cadeaus voor je babyborrel

Krijg je volk over de vloer om je nieuwe mensje te bewonderen? Kraambezoek komt niet graag met lege handen, aan dus je kan hen via je uitnodiging inspireren om cadeau te kiezen waar je écht iets aan hebt. Kraamkost, verwennerij-uitjes voor de ouders, een gezinsuitstapje, … 

Of hang een babysitkalender en een pen op een zichtbare plek en laat je bezoek invullen in welke maand (wie weet zelfs elke week?) ze op je kroost willen passen zodat jullie er eens samen tussenuit kunnen voor een etentje, een filmpje, een wandeling, een yogasessie, een brunchke met z’n tweetjes. Zalig. En zero waste!

Afvalvrije decoratie

Less is more. Ga dus niet voor te veel. En kies dingen die je een paar jaar kan gebruiken in plaats van eenmalig. Leen vanalles en geef de decoratie die je zelf gekocht hebt door aan andere feestbeesten. Ik heb zelf een stapeltje gouden papieren cijfers liggen die ik graag uitleen voor alle jarigen in mijn buurt. Ik heb zelfs naamletters om op te hangen die al eens naar een gezin verhuizen. Zoek je nog leuke alternatieven voor wegwerp? Ga dan zeker op zoek naar herbruikbare stoffen ballonnen, naai je eigen stoffen vlaggetjes, of hang van die papieren versierbollen op – je weet wel, die dingen die je handig plat kan opbergen en gewoon even moet uitvouwen en met een paperclip vaststeekt. Weet iemand hoe die dingen heten??

En de ballonnen? Laat die maar voor wat ze zijn. Dat plastiek hebben we ook niet meer nodig. Al zeker niet om in de lucht te laten vliegen en ergens in de natuur te doen belanden. Het is een romantisch idee én het is leuk om te zien hoe al die ballonnen met de wind meedrijven, maar je maakt er geen enkel wild dier of stukje natuur blij mee.  

Lekker snoepen

De tijd van plastieken bordjes en plastieken bestek met daar nog wat plastieken bekers en plastieken rietjes bij is long gone. Het is zelfs nooit echt smakelijk geweest om je lekkers van zoiets te moeten verorberen. Ga dus voor herbruikbare oplossingen. Verwacht je veel volk op je babyborrel of verjaardagsfeestje? Vrienden van me hadden een geniaal idee: koop al het servies en bestek dat je bij je kringwinkel kan vinden, feest erop los, steek het in de afwasmachine en… breng het achteraf weer terug naar de kringwinkel! 

Een vegan taart voor je babyborrel is tegenwoordig al makkelijker te vinden, ziet er overheerlijk uit én is ook nog eens veel gezonder! Maar je kan ook zelf creatief aan de slag voor de snoeperij. Met groentjes een dipsausje bijvoorbeeld. Jaaa, dat kan super tof, hoor! Wij hadden hier eens een keertje een echte leeuwenkop voor de jarige snoeper gemaakt: hummus in het midden als gezichtje, 2 blauwe bessen als ogen, en rondom rond gele en rode paprika. De jarige was helemaal onder de indruk en er is heel lekker van gesnoept!

Bedankingscadeautje meegeven achteraf?

En hoe zit dat met een cadeautje op het einde van de verjaardagspret. Eerlijk? Ik spring nooit een gat in de lucht als mijn kindjes na de pret die ze hebben gehad thuis komen met een bedankingszakje vol prulletjes die geen lang leven beschoren zijn en nog wat extra snoep. Voor mij is het feestje en de lekkere taart/pannenkoeken/ijsje dat de kinders krijgen meer dan genoeg. Zullen we dat idee van bedankingszakjes na een verjaardagfeestje vanaf nu gewoon allemaal samen afschaffen? High five!

Voor je babyborrel zou je van hetzelfde principe kunnen uitgaan. Of je kan voor een duurzaam alternatief voor doopsuiker kiezen!

Ik ben benieuwd naar jouw groene feesttips! Wil je ze met me delen?

 

Laat een reactie achter