Streef je naar een zero waste levensstijl? Kudzu helpt je!

Streef je naar een zero waste levensstijl? Kudzu helpt je! 375 500 GreenKit

Zero waste, dat is toch in mei? Mei Plastic Vrij en al. Moet ik dat dan ook buiten die maand doen? Moet just niks. Maar. Als je zo dapper begonnen was in mei, al was het maar met één kleine mini-stap, dan kan je die goede gewoonte toch lekker doortrekken naar alle andere maanden van het jaar?! Wat houdt je tegen om er vollen bak voor te gaan? Niks, toch?!

Maar waar moet je beginnen? Of als je al begonnen bent, wat is de volgende stap? Het voelt soms wat overweldigend om het allemaal zelf uit te zoeken. Iets met bomen en een bos. En warm water dat je niet zelf moet uitvinden. Zéker als je je handen al vol hebt met een kleine lieverd in huis, dan is het niet evident om nog extra hooi op je vork te nemen – ik ben vastbesloten om zoveel mogelijk spreekwoorden in deze alinea te krijgen. Valt het op? 🙂

Maar zéker als je met dat gevoel rondloopt, moet je 3 dingen weten over zero waste, 3 heel belangrijke dingen…

3 heel belangrijke dingen over zero waste

Goed, daar gaan we. Ding 1. Je doet dit net voor die kleine lieverd van jou. Ja, dat lees je goed. Die zero waste doe je niet voor jezelf. Je hebt met heel veel liefde een kleine schattebout op de wereld gezet, dus dan is het ook maar een al te best idee om die wereld óók met alle liefde te behandelen. Want die wereld is de toekomst van jouw kleine lieverd. Denk eens even terug: waarom ben je eigenlijk op zoek gegaan naar zero waste info? Toen in mei, tijdens Mei Plastic Vrij, of nu, nu je besloten had om dit blogartikel over zero waste te lezen. Wat heeft jou getriggerd? Is het misschien – net als bij mij – de hoop dat je een leefbare planeet achterlaat voor jouw kleine ukkepuk? Want, schrik niet, als we die levensstijl van ons blijven doorzetten, als we blijven doen zoals we bezig zijn, dan hebben we 4.1 planeten nodig. En euhm… die hebben we niet, he. Ah, nee.

Dan was er nog ding 2. We hadden het over vorken en hooi enzo. Maar een zero waste levensstijl gaat net om minder, niet om meer. Minder hooi dus. Je niet meer vlak voor sluitingstijd naar de winkel haasten voor luiers, want je hebt wasbare exemplaren in huis. Niet meer moeten onthouden dat je bij je volgende winkelbezoek scheermesjes moet kopen, want je hebt een herbruikbaar exemplaar liggen. Minder vaak je vuilzakken moeten buitenzetten want je koopt minder plastic wegwerpverpakking. Tijdens een daguitstapje niet op zoek moeten naar een plekje om water te kopen want je hebt voor het hele gezin drinkbussen bij. Zoals ik al zei: minder hooi.

En laten we vooral ding 3 niet vergeten. Je moet het niet perfect doen. Kleine stapjes nemen is oké. Kijken wat voor jou past en als je daar een gewoonte van hebt gemaakt, een volgende stapje nemen. Dat hoeft niks groots te zijn. Klein mag ook. En je mag gerust je tijd nemen.

Inspiratie bij de vleet. Ik bedoel, bij Kudzu.

Maar we waren daarnet bij de hamvraag. Waar moet ik beginnen? Aha. Die vraag is makkelijk te beantwoorden: bij Kudzu. Want Kudzu had ter ere van Mei Plastic Vrij 20 blogberichten gepubliceerd (toevallig geschreven door… mij 🙂 ). En het is niet omdat mei al voorbij is, dat je die inspirerende blogberichten niet meer mag lezen, he. Je vindt er vanalles interessants in terug, beloofd. Kies een thema, zeg nu, de badkamer en ga lezen welke zero waste swaps je op dat vlak allemaal kan doorvoeren. Begin bij eentje, bijvoorbeeld bij Plastic deo wordt kartonnen stick. En van daar kan je dan weer verder.

Ik ben héél benieuwd welk blogartikel op Kudzu jou geïnspireerd heeft. Let me know in the comments!

 

Dit blogbericht kwam er dankzij de fijne samenwerking tussen Kudzu en GreenKit. In de 5e editie van de GreenKit ontdekkingsdoos vind je een handige herbruikbare linnen tas voor al je zero waste shopping! #publiciteit

 

Laat een reactie achter