uselessstuff-spullen-GreenKit

Spullen, spullen en nog meer spullen.

Spullen, spullen en nog meer spullen. 1920 1280 GreenKit

Spullen, spullen, spullen.

We. Hebben. Er. Hier. In. Huis. Ontzettend. Veel.

Speelgoed, verzorgingsspullen, kleren, (voorlees)boeken. Ga zo maar door.

Ik ben namelijk zelf een enthousiaste tweedehandsshopper, boekenhamsteraar, … en ik vind het zo belangrijk om leerrijk en leuk speelgoed voor mijn kleintjes in huis te halen. Ik gooi dan ook nog eens helemaal niet graag iets weg, want misschien kan ik er later nog iets mee. Dus ligt er hier heel wat rommel in huis. Dat is een serieus werkpuntje voor mij én onze kinders, want jaaaa, het blijkt dus inderdaad wel echt zo te zijn: je kinderen doen wat je doet en jammer genoeg niet wat je zegt.

Het resultaat? De kasten puilen uit met speelgoed en het ligt ook ooooveral.

De oplossing voor minder spullen

Tijd voor verandering. Ik kreeg ooit een gouden tip van een vriend. Hij laat het speelgoed van zijn kinderen circuleren. Pardon, circuleren? Nog meer rommel dus? Nee, hoor, helemaal niet. Er verhuist steevast een groot deel van het speelgoed naar de zolder en regelmatig wordt de speelgoedbak ‘gewisseld’.

Dat systeem heeft een paar mooie voordelen. De kinderen hebben regelmatig ‘nieuw’ speelgoed én er ligt minder rommel in huis! Ze waarderen hun spullen ook veel meer en er is minder keuzestress. En wat ook mooi is: er is minder verveling. Want wist je dat kinderen blokkeren in hun spel door alle overdaad en dat ze zich dan gaan ‘vervelen’?! (Geheel terzijde, maar oooh, wat kan ik jaloers zijn op een kindje dat zich verveelt. Waar is de tijd dat ik de luxe had om me te vervelen? Einde zelfbeklag. 🙂 )

Van kleins af aan

Klein geleerd, is groot gedaan. Begin er al mee als je kindje nog klein is, met dat ‘rantsoeneren’ in spullen. Kreeg je eenjarige geweldig leuke verjaardagscadeaus? Superfijn, hou na het feestgedruis wat spullen apart en verras je ukje door af en toe heel de speelgoedkast te vernieuwen met de spullen die je apart hield.

En eigenlijk hebben die kindjes van ons vooral iemand nodig om mee te spelen. Mama, papa, broertje, zusje, een vriendje. Die spullen? Bijzaak.

Zin in meer tips om te consuminderen (daar heb je dat modewoord 🙂 ) met kinderen? Ga hier ook eens lezen! Benieuwd welke andere schatten ik op zolder bewaar? Dat lees je hier!

2 reacties
  • Hermien – KouweKleren 30 oktober 2020 at 13:39

    Ik kan me hier helemaal in vinden. En ik heb niet eens kinderen, haha. Dit soort artikelen herinneren me er wel altijd aan dat ik – mocht er een kindje komen – echt heel bewust wil omspringen met wat er allemaal het huis in komt. Ik zou echt liefst alles tweedehands kiezen en het ook weer wegdoen als er niet meer mee gespeeld wordt. Ik ben ook fan van het concept ‘spelotheek’ waar je speelgoed kan lenen. Mijn ouders hadden vroeger een abonnement en iets uitzoeken was altijd een feest. Ook een wijze les in zuinig zijn op je spullen’ want het moest natuurlijk heel en compleet weer terug na een poosje.

    • Je kan niet vroeg genoeg beginnen met duurzame plannen maken :-). En inderdaad top, zo’n spelotheek én de wijze les erbij!

Laat een reactie achter