Mei Plasticvrij! Ook met een baby erbij!

Net zoals elk jaar is het in mei weer tijd voor Mei Plasticvrij. Niet dat je niet plasticvrij kan gaan in andere maanden, maar het is handig om een focusmoment te hebben. Zo kan je je aandacht richten op 1 eco-ding en dat langzaam in je systeem werken, in plaats van op de 101 dingen die je kan doen en snel opgeven omdat het te veel tegelijkertijd is. Hoera dus, voor Mei Plasticvrij!


Ook op babyvlak valt er op allerlei vlakken plasticvrij te gaan. Kijk je even mee?


Borstvoeding… plasticvrij


Jaaa, die borsten van ons, die zijn plasticvrij. Geen verpakking nodig voor borstvoeding dus. Meer uitleg ook niet. Plasticvrij, check!


Je afgekolfde melk kan je in zakjes in de diepvries bewaren, maar er bestaat ook een systeem waarbij je je melk ‘ijsblokjesgewijs’ kan invriezen. Zonder plastic, jeej! En die kan je daarna aan je lieveling geven in een glazen babyfles. Works like a charm.


Wasbare luiers… plasticvrij


In wegwerpluiers zit aardig wat plastic. Niet enkel in de verpakking, maar ook in de luiers zelf. In wasbare luiers euhm… niet. Plasticvrij, check! En het wassen van vuile billetjes gaat even goed met een washandje als met wegwerpdoekjes. ‘Maar als ik het huis dan uit moet?’ Geen nood, er bestaat een oplossing voor alles: drop je natte washandjes in een herbruikbare lekvrije verpakking en vertrekken maar!


Speelgoed… plasticvrij


Bij babyspeelgoed kom je vooral heerlijk zachte stofjes tegen, maar als die lieverds een beetje groter worden, knipper je eens met je ogen en plots ligt je hele woonkamer voor plastieken speelgoed. Maar dat hoeft niet. Je kan ook voor natuurlijke materialen kiezen, zoals hout of rubber. Plasticvrij, check! Had je toch iets op het oog dat van plastiek is? Kijk dan even of je ’t ergens tweedehands op de kop kan tikken! Heb je enthousiaste gulle gevers in je omgeving? Vertel wat je allemaal fijn vindt als cadeau en wat niet. Ze zullen het zelf ook veel leuker vinden om iets te geven waar jij en je kleintje echt iets aan hebben.


Bordjes… plasticvrij


Hoe schattig die tekeningen erop ook zijn, plastieken bordjes zijn niet het beste plan. Ook al gebruik je ze opnieuw en opnieuw en opnieuw. Er zijn alternatieven, zoals siliconen bordjes, roestvrij stalen versies of zelfs stenen bordjes (dat hangt er een beetje vanaf of je kleintje al dan niet graag eens met het servies smijt. Hier viel dat nogal goed mee 😊). Hetzelfde geldt voor plastieken lepeltjes. Niet nodig, alternatieven genoeg.


Varkentjes wassen… plasticvrij


Babybadjes, dat is een plezier voor groot en klein. Je kan met babyvriendelijke vaste zeep aan de slag. Zelfs voor de shampoo bestaan er kindvriendelijke vaste varianten! En neem dan meteen ook een conditioner in vaste vorm voor jezelf mee 😊.


Eenmalige plastic is écht een no go


Rietjes hebben net als plastieken tasjes maar zo’n korte ‘nuttige’ levensduur, dat het ontzettend jammer is om er zo veel water, energie, grondstoffen en tijd in te steken om het te maken. Heeft je kindje de nood om van rietjes te drinken? Ga dan voor roestvrij stalen rietjes met een siliconen bovenkantje dat makkelijk mee buigt en lief is voor tandjes. Geloof me, van die rietjes zal je nog jaren hebben!


Zit je thuis met een kleintje dat dol is op knijpfruitjes? Dan is het misschien de moeite waard om een hervulbaar exemplaar aan te schaffen. Dat scheelt ook weer aardig wat afval per week.


Als het echt niet anders kan


Soms kan je niet anders dan iets kopen dat in een plastieken verpakking zit. Ik denk dan meteen aan fysiologisch water om die eeuwige snotjes in kinderneusjes te lijf te gaan. Ga dan eens op zoek naar een grotere verpakking. Dan spaar je al meteen een hele hoop mini verpakkingen uit!


Grotere kindjes… plasticvrij


Jong geleerd is oud gedaan. Als die koters groter zijn, valt er ook nog heel wat plastic te vermijden. Hier thuis gaat er standaard voor elk gezinslid een roestvrij stalen drinkbus mee als we eropuit trekken. Je hebt ze in kinderformaat met verschillende soorten doppen, de leukste kleurtjes en illustraties. Als we een hele dag op stap gaan, gaat er ook lekkers mee in roestvrij stalen brooddozen en roestvrij stalen snackdoosjes. In de winkel wordt er al een eerste selectie gemaakt om wat verpakking te voorkomen: koekjes die per portie verpakt zijn, belanden niet in de winkelkar. Nu nog eens de moed vinden om zelf aan het bakken te slaan, dat zou ook weer wat verpakkingen schelen!


Feest… plasticvrij


Jaartje voorbij? Een andere reden om te vieren? Overweeg om de plastieken ballonnen te laten liggen in de winkelrekken. Kies vrolijke papieren pompoms die je na de festiviteiten weer kan opplooien en bewaren voor tot het volgende feest!


Investeer – nu ja, zoooo duur is het ook weer niet – in een stoffen vlaggenlijn of ga zelf aan de slag met een naaimachine. Laat de glitter achterwege, knip confetti uit boomblaadjes, maak een kroon uit stof die volgend jaar weer op dat jarige hoofdje kan. Er zijn zo veel leuke kansen. Zelfs ballonnen kan je tegenwoordig in stof vinden!! Say whaaat?!


Perfect zijn… hoeft niet.


Maar dit is eigenlijk wel de allerbelangrijkste tip. Mei plasticvrij, dat klinkt heel erg mooi, maar Mei Heel-wat-verpakkingen-minder-maar-lang-niet-allemaal is ook al heel erg wat! Geloof mij, de initiatiefnemers zouden die benaming gekozen hebben als het geen veel te lange url had opgeleverd.


Dus. Niet aarzelen, niet te perfectionistisch proberen doen en daardoor alle kleine stapjes weer overboord gooien omdat het nooit goed genoeg is. Je bent niet alleen. Jouw ene uitgespaarde rietje telt. En dat van je buurman ook. En van de buschauffeur. Samen maken we het verschil. Ook in januari, februari, maart, april, juni, juli, augustus, september, oktober, november én december.


Welke tips heb jij nog? Deel ze hieronder! Interessant onderwerp? Kijk dan ook eens naar ‘Denk eens in cirkeltjes‘ of ‘7 tips voor een baby met minder afval‘.

Interessant artikel? Deel het!

Share by: