supermarkt-herbruikbaar

Herbruikbaar vanallesennogwat, dat is makkelijk winkelen

Herbruikbaar vanallesennogwat, dat is makkelijk winkelen 1920 1280 GreenKit

Omdat we in huis wel wat herbruikbare spulletjes hebben rondslingeren, kan ik in de supermarkt soms heelder gangen overslaan. Tijdwinst dus! Hoewel ik het zelf enorm gezellig kan vinden om met mijn vent door de supermarkt te slenteren, deel ik toch even wat voorbeeldjes om je supermarkttijd aanzienlijk in te korten. Wie weet, kan het je inspireren! Kleine tip: herbruikbaar spul doet al veel!

Water, water, de rest komt later

Drinkwater komt uit onze kraan. Makkelijker kan niet. Vroeger ging het daarna nog door een filter, maar dat hebben we ook laten gaan. Te lui. Je went snel genoeg aan de smaak en bovendien moet kraantjeswater in ons land blijkbaar aan veel meer voorwaarden voldoen dan flessenwater, dus dat zit dik snor. Alleen moeten we er bij feestjes en etentjes wel aan denken om bruiswater in huis te halen, want we hebben al wel eens gasten moeten teleurstellen.

Een extra voordeel van geen sprankelend water in huis te halen: het voelt een beetje als een klein feestmomentje als je op een ander wel een glaasje bruiswater voor je neus krijgt.

Herbruikbaar voor de billetjes

Toen onze kinders nog niet zelfstandig aan toiletbezoekjes toe waren, hoefde ik toch niet zo vaak naar de winkel voor luiers. Voor onze meid eigenlijk helemaal nooit (dankzij de weddenschap), voor ons manneke alleen voor nachtelijke plasjes, overdag droeg hij wasbare luiers. En natte poepekes werden bij ons met een washandje te lijf gegaan. Enkel voor de vieze vuile stinkie poepjes haalde ik wegwerpdoekjes uit de winkelrekken – liefst doorspoelbare. Dankzij die washandjes hebben we toch aardig wat pakjes wegwerpdoekjes vermeden.

En wat voor onze kleintjes kan, kan ook voor mezelf. Ik ga dus ook maandelijks voor wasbaar en laat de rayon met maandverbanden gezellig links liggen.

Voor de badkamer

Ook badkamergewijs verdient de supermarkt niet veel aan ons. De afdeling met verzorgingsproducten hoef ik amper te bezoeken. Ik denk dat ik er enkel passeer voor tandpasta. Over al onze badkameralternatieven lees je hier meer.

Waspoeder en wasverzachter zijn ook niet aan ons besteed, dus die gang kan ik ook telkens overslaan. Pas op, wij wassen wel, he, versta me niet verkeerd. Ik kan er een hele blogpost over vullen. Dus wordt vervolgd in een latere blogpost!

Herbruikbaar in de keuken

Keukenrol hebben we  – net als servetten en zakdoeken – hier allemaal in stofkesvorm liggen. Herbruikbaar wint het ook hier weg van wergwerp. Wegwerpbekertjes of wegwerpbordjes op feestjes en plastieken rietjes, no thanks, we gaan liever voor mooi herbruikbaar servies uit onze eigen kast. Of roestvrij staal in het geval van rietjes. Die gaan zelfs (in betere tijden) mee op uitstap naar restaurants en terrasjes. Hopsa, weer een gang voorbij gelopen in de supermarkt.

Bakpapier en aluminiumfolie ligt hier wel in de kast. Voornamelijk stof te vergaren. Want ook daarvoor hebben we alternatieven, zoals een bakmatje en bijenwasdoeken. Maar heel af en toe komen die eens uit de kast. Omdat een ovengerecht afgedekt moet worden. Omdat ik dat bakmatje heel soms niet vind. Dus om de 4 jaar moet ik die voorraad eens aanvullen.

Herbruikbare tuin

Als onze moestuin ooit goed draait – ik heb geen groene vingers geërfd – kan ik de groentjes ook al links laten liggen in de supermarkt. Af en toe durf ik eens een afgesneden preiwortel herplanten. Vreugdedansjes als dat lukt! Paksoi werkt minder goed. Ach, ik kan nog wel wat bijleren. En sinds we een composthoop hebben, hoef ik ook al geen vuilzakken voor GFT meer aan te sleuren, jiehaa.

Nu nog mijn gezin overtuigen om altijd vegetarisch te eten en dan lijkt het er bijna op dat ik niet meer naar de supermarkt moet! Behalve misschien voor havermout als ontbijt.

Conclusie: dat is allemaal opgeteld makkelijk een halfuur uitgespaard tijdens het winkelen, toch?!

Vertel, welk item hoef jij nooit meer uit de winkelrekken te plukken?

Laat een reactie achter