Momoiselle-GreenKit

Groene ouders aan het woord: Laura

Groene ouders aan het woord: Laura 230 217 GreenKit

Een nieuwe rubriek op GreenKit! Hier nodig ik (groot)ouders, verzorgers, … uit om te vertellen over hun groene avonturen, hun duurzame ontdekkingen, waarmee ze worstelen, hun groene lifehacks, … Ook zin om in deze GreenKit rubriek te schitteren? Let me know! #samensterk

First in line is Laura, die gaat voor green parenting en zo-vaak-het-kan, maar zonder er ongelukkig door te worden.

Laura en haar nestje

Bart en ik zijn al elf jaar samen en we zijn zes jaar getrouwd. We hebben drie kindjes: Elliot (4), Amelia (bijna 3) en Phoebe (3 maanden). Ik ben zelf de oudste van vier meisjes en wilde dus altijd een groot gezin, maar dat vierde, daar staat mijn man niet voor te springen en zelf weet ik rationeel ook wel dat ons gezinnetje compleet is. 🙂

Ik ben lerares Nederlands en Engels in de derde graad secundair en Bart is bankier. Ik praat veel te graag over mamadingen en toen ik met onze eerste twee slechte slapertjes ‘s nachts troost vond in gelijkaardige ervaringen in blogs van andere mama’s, richtte ik Mommoiselle op. Op Instagram krijg je een kijkje in ons leven als #familyoffive. Ongefilterd en echt. Op de blog schrijf ik herkenbare verhalen over het moederschap en deel ik tips en tricks, ook ecologische.

Ons eco-avontuur

Vanaf Bart en ik gingen samenwonen, probeerden we onze voetafdruk te verkleinen: we aten geen vlees thuis, maar sloegen in het weekend het familiereceptje stoofvlees van de bomma niet af en gebruikten allerlei milieuvriendelijke zeepalternatieven. We woonden toen in de stad en lieten zo vaak mogelijk de auto staan.

Toen we kinderen kregen, voelde ik opeens een heel grote verantwoordelijkheid om een mooie wereld voor hen achter te laten. Ik maakte nog meer aanpassingen in ons huishouden, maar eerlijk gezegd, ik werd daar erg ongelukkig van. Ik had te kampen met ware climate change angst. Ondertussen ben ik wat matiger voor mezelf en denk ik bij elk wasbaar luiertje ‘dat is weer een wegwerp uitgespaard’, maar laat ik me niet overmannen door schuldgevoel als ik Phoebe een gewone luier aantrek.

Een paar van onze duurzame keuzes

  • Wasbare luiers (deeltijds – ik test er nu op instagram ook een heleboel uit en vertel eerlijk over de pro’s en con’s)
  • Borstvoeding: local, zero waste en vegan :p (hoewel ik me niet categoriseer onder borstvoedingsmaffia of langvoedster, maar wel waar ik me goed bij voel, gewoon gewoon 😊)
  • Minder vlees: We zijn flexitariërs. Met twee kleuters voor wie eten soms een uitdaging is, kozen we ervoor soms wel kip of andere klassiekers te bereiden. Nu ze die moeilijke fase voorbij zijn eten we weer wat vaker vegetarisch, maar echt strikt zijn we niet.
  • Alternatieven voor folie: wij gebruiken brooddozen en bees wrap (wat voor iets handigs is dit laatste trouwens!?) en ‘food huggers’ om over een overgebleven stuk groente te trekken.
  • Nu ik borstvoeding geef, gebruik ik ook wasbare kompressen ipv wegwerp. Niet alleen beter voor het milieu maar ook veel zachter en dus beter te verdragen in mijn bh.

Meer groene keuzes

Bij kindermeubels en – speelgoed, kijk ik eerst altijd even of er tweedehands wat te vinden valt. Ook voor kleertjes hoor ik bij vriendinnen, krijg ik veel van mijn schoonzusje door of koop ik weleens wat op een buurtverkoop. Bij ons eerste kindje wilde ik alles nieuw en precies zoals ik het in m’n hoofd had en nu bij ons derde kindje legden we geen lijst. We vonden dat hebberig overkomen. Dat downsizen doe ik dus ook wel wat.

Komt er nieuw speelgoed binnen, dan breng ik wat anders naar Kabas. Duurzaam speelgoed keek ik bij Elliot nog erg naar, maar we hebben ook heel wat kleurrijk, plastieken speelgoed staan… naar de houten exemplaren keken de kindjes amper om en met twee kids onder twee moest ik echt wel wat hebben staan dat ze zich soms zelf konden bezighouden. Ik koop m’n schuld af met het feit dat dit plastieken speelgoed meestal tweedehands van bij familie of vrienden komt.

Hoewel we niet per se een vegan levensstijl nastreven, drink ik al lang geen melk. Ik vind de alternatieven lekkerder en denk dan dat dat toch maar weer wat koemelk uitgespaard is. En hoewel het me lange tijd niet om dierenleed te doen was, begin ik sinds ik mama ben toch veel empathischer te worden met andere mama’s, koe of mens zo blijkt :p

Het waarom van onze duurzame stappen… en het gedoe

Ik maak me echt zorgen over de toekomst van de aarde en dus ook de toekomstige wereld waarin onze kindjes zullen groot worden.

Moeilijk vind ik de zorgen die ik me daardoor maak. Ik ben soms wel jaloers op onze ouders die er nooit bij stil moesten staan of hun opvoedkeuzes wel duurzaam genoeg waren. Het is een extra last op onze schouders in een al zo veeleisende wereld voor een ouder. Aan de andere kant zijn er verschillende alternatieven waarvoor wij nu thuis kozen die even gemakkelijk of zelfs beter zijn. Dat kost dus geen moeite en het bespaart ook vaak.

Mijn zusjes zijn likeminded en mijn mama is vaak aangenaam verrast, maar vindt het jammer dat we ons er zo ‘druk’ in maken.

Absoluut onmisbare groenigheid in ons gezin

Moeilijk te kiezen maar met kinderen in huis zou ik zeggen:

  • Herbruikbare doekjes: wij hebben er overal staan zodat we poepjes maar ook handjes en gezichtjes snel en handig kunnen proper maken zonder bij te dragen aan de afvalberg. Herbruikbare luiers zijn misschien wat ‘next level’, maar wasbare doekjes zijn echt zo gebruiksvriendelijk. Echt iets voor iedere mama om in huis te halen!
  • Herbruikbare knijpzakjes: ik maak elke zondag een smoothie en verdeel die over de zakjes. Die gaan de diepvries in en zo hebben de kindjes elke dag een gezonde portie fruit mee naar school. Bespaart ons tijd ’s ochtends en was een lifesaver tijdens de periode waarin Elliot weigerde iets anders dan boterhammen met choco te eten. Nu ook nog verwerk ik er vanalles in dat ze anders niet zo graag eten: ik mix er wat spinazie door, gemalen amandel, lijnzaad, …

 

Bedankt om ons te inspireren, Laura!!

Laat een reactie achter