groeiplank-GreenKit

De groeiplank. De wàt?

De groeiplank. De wàt? 1920 1280 GreenKit

Vandaag kwam ik toevallig te weten dat er een naam bestaat voor iets wat ik al een tijdje doe. Of heb. Vind jij het ook zo leuk als je ontdekt dat je niet de enige bent? Dat er nog mensen zijn met dat gekke trekje? En dat er zelfs een naam bestaat voor wat je doet? Wel, vandaag hoorde ik eindelijk dé naam die helemaal de nagel op de kop slaat. Ik leerde ‘m kennen via the greenlist (supertoffe blog van een duurzame mama!). Ben je er klaar voor? Hier komt ie! Ik heb een … groeiplank!

Wat is dan dan, die groeiplank?

Wel, ik ben een tweedehandshamsteraar. Mijn kindjes dragen ongeveer 98% van de tijd tweedehandskleren. Ze staan er beeldig mee en er hangt geen draadje los want utskes groeien zo snel dat kleren vaak niet eens de tijd hebben om te verslijten. Zeker als het nog miniminiminimensjes zijn.  Ik kan die uniseks tweedehandskleren zelfs weer doorgeven aan mijn tweede ukje en daarna gaan ze weer integraal naar een volgende kleine gelukkige spruit van een ander gezin.

Ik heb het geluk om omringd te worden door toffe vriendinnen met oudere kindjes dan de mijne, dus wij krijgen hier regelmatig een zak ‘nieuwe’ kleren. Onze kindjes vinden het geweldig want als het nog niet in hùn kast lag, dan is het voor hen gewoon nieuw!

Vaak zitten er in die zakken ook kleren bij die nog veel te groot zijn voor mijn schatten. Die leg ik dan apart. Op de… jawel… groeiplank! Wat een geweldige naam, toch?

Handig, zo’n groeiplank

Om eerlijk te zijn heb ik niet 1 groeiplank in de kleerkast, maar staan er op zolder ongeveer 8 bakken vol met kleren die nog te groot zijn voor mijn kapoenen. Gesorteerd per maat en vaagweg per categorie. Uniformkleren, pyjama’s, zomerkleren, voor onze dochter, voor ons zoontje (maar hij zal een deel van die kleren van de dochter ook prima kunnen dragen), …

Als het seizoen wisselt en ik plots merk dat hun armen te ver uit hun mouwen komen piepen, dan kruip ik eerst op zolder om te kijken wat ik nog heb liggen. En dát is het geluk (en de kracht) van élke tweedehandsliefhebber. Want als je plots op een lastig moment voor een voldongen feit staat – ‘oh jee, ze moeten écht nu een nieuwe winterjas’ – dan bestaat het gevaar dat je door de tijdsdruk maar gauw even een winkel binnenstapt. Niks mis mee natuurlijk, maar het is best handig om een voorraadje kleren op de groei op je ‘groeiplank’ te hebben liggen.

Gezelligheid troef

Laatst hadden we ook een super gezellig moment. Toen hun babykleertjes weer terug naar hier kwamen omdat hun nichtje er te groot voor geworden was, hebben we samen al hun babykleertjes nog eens bekeken.

‘Ben ik zo klein geweest, mama? Nee, dat kan niet!’ Ja, schatje, dat kan dus wel. ‘Wat zou ik graag weer 1 dag een kleine baby zijn.’ Dat zou mama ook geweldig vinden, lieve schat. Wat vliegt de tijd toch. Zucht.

Second Hand September

Oxfam wil iedereen aanmoedigen om tweedehands te shoppen. Daarom hebben ze Second Hand September in het leven geroepen. Maar geloof me, je hoeft je echt niet te beperken tot september alleen. Zeker niet als je een groeiplank installeert. Of 8 bakken op zolder :-). Tussen ons gezegd en gezwegen: het wordt druk op onze zolder. Hier lees je waarom!

 

Vertel, heb jij een groeiplank? Of ook een zolder vol tweedehandskleertjes op de groei? Of heb je nu zin gekregen om er eentje te installeren? Vertel, vertel, vertel!

2 reacties

Laat een reactie achter