kroon-jeans-upcycle-GreenKit

Een kroon, een kroon, my kingdom voor een duurzame kroon!

Een kroon, een kroon, my kingdom voor een duurzame kroon! 602 608 GreenKit

Ik gooi niet graag iets weg, want ik lijd aan het misschien-kan-ik-er-ooit-nog-eens-iets-mee-syndroom. Meestal is dat een vloek, maar soms ook een zegen! Want af en toe kan ik eens écht iets doen met één van die 5 kapotte jeansbroeken die al jaren op zolder liggen wachten op dat ooit-momentje. Een kereltje dat zijn vijfjarig bestaan viert, heeft namelijk een kroon nodig! Zijn zus ging hem al een paar keer voor in het elegant dragen van upcycle kronen. Nu kan manneke delen in die upcycle pret.

Hoe maak ik dat dan, zo’n kroon?

Ik vond ergens easy peasy instructies om de onderkant van volwassen jeansbroekspijpen – van een kapotte jeans welteverstaan – tot een geweldige kroon om te vormen.

Dat gaat ongeveer zo: knip een stuk onderaan je jeans dwars een reep van dikte naar keuze af, zodat je een rondje hebt. Knip punten. Versier naar keuze. Klaar!

Nu draag ik zelf wel bootcut jeans, dus die vallen wat breed uit op een kinderkopke.  Daarom naaide ik aan de achterkant van de kroon 2 lintjes zodat we ze wat passender kunnen maken. Maar dat is dus een extra handig feature, want mét vastgeknoopte lintjes is ie prima op kindermaat, met losse lintjes kan een volwassen jarig hoofd er ook in! En mijn naaimachine mocht ook eindelijk eens een keertje haar foliekes bovenhalen om de kroon wat te versieren. Het resultaat ziet eruit alsof ik veel moeite heb moeten doen voor die versiersels, maar de naaimachine doet al het werk zelf. Experimenteer eerst even op een ander lapje om te kijken welke patroontjes je het leukst vindt en zwier dan alles door elkaar, in verschillende kleurtjes op je jeanskroon! Het was klaar in no time.

Een kroon zonder naaimachine

Wie geen naaimachine in huis heeft, kan er ook gewoon met de hand wat leuke kleurrijke knopen op naaien, wat lintjes hier en daar.  De verjaardag die gevierd wordt, kan er natuurlijk ook op, al dan niet in knoopvorm. Die knip je zo los om er volgend jaar weer de volgende mijlpaal op te zetten. Als het geen verrassing moet zijn voor de jarige, kan je lieverd gezellig meehelpen. Of kiezen wat er wel en niet op die fantastische kroon mag belanden. Of kies samen een leuk figuurtje, print het uit, teken het over op flockfolie en naai het op de kroon. Is dat net iets té creatief voor jou? Dan kan je er ook gewoon een leuke strijkapplicatie op strijken.

Duurzaam vieren, all the way!

Ben je op zoek naar meer tips om het feestgedruis groen aan te pakken? Dan kan een overheerlijke vegan taart niet misstaan. En wat had je gedacht van een tweedehands cadeaulijstje? Of eentje, duurzaam en helemaal op maat gesprokkeld bij de ene duurzame webshop en de andere? Laat die ballonnen maar achterwege en ga all the way uit je bol door een naamslinger uit karton te maken!

Laat een reactie achter