World-Overshoot-Day

Earth Overshoot Day. Wat jij en ik kunnen doen.

Earth Overshoot Day. Wat jij en ik kunnen doen. 1920 1282 GreenKit

Vandaag is het Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we vandaag meer van de ecologische grondstoffen hebben opgebruikt dan wat de aarde op 1 jaar kan vernieuwen. We gaan dus nu in de reserves. Elk jaar schuift die datum ook wat op. Naar voren. Dat is geen goed nieuws natuurlijk. Het kan een hulpeloos gevoel geven, maar we kunnen er echt wel iets aan doen. Jij en ik. Zelfs in onze zorg voor de kindjes. Want zij moeten er later mee verder, met die aarde die we aan hen overlaten. 

Alle beetjes helpen

Echt waar, alle beetjes, hoe klein ook, helpen! Dat is mijn motto bij duurzame keuzes. Want élke kleine stap maakt een verschil.

Zie je het niet zitten om all the way voor wasbare luiers en wasbare snoeten- en billendoekjes te gaan? Doe het dan zeker wanneer je ‘t wél ziet zitten. Thuis, als je alles makkelijk bij de hand hebt. Op verplaatsing bij familiefeestjes of bij vrienden lukt het je vast ook nog wel.

Elk rietje waartegen je nee gezegd hebt, is een stap. Geef je kindjes gewoon een makkelijk herbruikbaar bekertje. Of zet bij een volgende feestelijke dag roestvrij stalen rietjes op het cadeaulijstje en je bent voor de komende jaren zoet! Zelfs voor je eigen mocktails!

Feestvarken in huis? Wat dacht je van leuke stoffen slingers uit je kast vissen in plaats van bij elke verjaardag naar de winkel te moeten rennen om nieuwe plastieken te scoren? En probeer zeker eens een gezonde én overheerlijke vegan taart. Je gaat er geen spijt van hebben! Op (kinder)verjaardagslijstjes kan je ook leuke uitstappen zetten in plaats van meer en meer spullen jullie huis te laten overnemen. 

Eet regelmatig vegetarisch met het hele gezin. Gooi geen eten weg, bak samen met de kindjes broodpudding met dat oude harde brood. En wist je dat een restje appel even snel in een herbruikbare bijenwasdoek gedraaid is als in aluminiumfolie? Ik durf me zelfs sterk te maken dat het iets sneller gaat!

Preloved en vintage

Haal je eigen oude speelgoed van de ouderlijke zolder vóór je op cadeaujacht gaat voor je eigen kleintje. Dat is pret voor jou én je ukkepuk. Of ga hamsteren op rommelmarkten. En wedden dat jouw lieve schat prachtig zal staan in dat tweedehands t-shirtje en dat je kleine neefje nogal zal staan blinken omdat hij weet dat z’n favoriete speelkameraadje in zijn te kleine kleertjes rondhuppelt! Een een complete preloved geboortelijst? Doen! Pak het genderneutraal aan en je bent sowieso ook al gesteld voor je volgende spruit. En bekijk eens wat je kan lenen van vrienden of familie, zoals een reisbedje.

Repareer spullen en speelgoed, liefst nog samen met je kleine nieuwsgierige leergierige huisgenootjes. Zelf geen handige Harry of Henriette? Spring samen op de fiets naar het dichtstbijzijnde Repair Café en ga samen met een lieve vrijwilliger aan de slag!

Wees niet te snel

Dat is het, he. We zijn het gewoon dat elke aankoop een paar muisklikken van ons verwijderd is. Of we hebben maar te grabbelen in de winkel. Maar we kunnen beter even stilstaan welke mogelijkheden we al hebben vóór we iets nieuws gaan kopen. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van gewoonte.

Het klinkt wat melig, maar het is wel waar: we lenen de aarde van de volgende generatie. Van die kleintjes in onze armen dus. Het loont dus de moeite om er voorzichtig mee om te springen. Jij en ik, samen sterk. Laat zeker even weten welke succesvolle kleine stappen jij andere ouders kan aanraden!

Laat een reactie achter