7 tips voor een baby met minder afval!

Nee, ik heb het hier niet over het ‘afval’ dat het interne verwerkingssysteempje van je baby produceert. Daar kan ik niets aan veranderen. En maar goed ook, laten we blij zijn als dat allemaal vlotjes euhm… loopt, want darmpjes kort en klein blijken belangrijk voor ieders geluk te zijn! #WegMetKrampjes.


Maar ik wil wel een paar tips met jou delen om minder afval te produceren met zo’n kleintje in huis. Want de vuilbak zit vaak weer wat sneller vol met die extra bewoner in huis. Hoe klein hij of zij ook is!

 

Tip 1: goed begonnen is half gewonnen


Je kan eigenlijk al beginnen met afval besparen vóór jullie nieuwe wereldbewoner er is. Ah ja. Denk al maar eens aan het geboortekaartje. Hoe schattig, stoer of mooi je ontwerp ook is, na enige tijd belandt het bij de meeste mensen bij het oude papier. Of in het beste geval in de bovenste lade. Oké, oké, met uitzondering van de trotse oma’s en opa’s. De rest van je vrienden, familie en kennissen moeten uiteindelijk ooit eens plaats op de kast maken voor nieuwe geboortekaartjes, kerstkaartjes, … Dus ook dat mooie kunstwerkje wordt afval. Tenzij jij daar natuurlijk een stokje voor steekt! Wat had je gedacht van een plantbaar geboortekaartje met zaadjes erin verwerkt? Of doe maar eens zot: een eetbaar!


Ook met je doopsuiker kan je allerlei afvalvrije kanten op. Daar valt zoveel over te vertellen dat ik je graag even naar een ander blogartikel doorstuur! Of zoek je nog inspiratie gezocht voor geboortekaartjes en suikerbonen? Op naar de GreenKit Pinterestpagina!


Vóór je hele avontuur met je kleintje begint, moeten er ook al keuzes gemaakt worden over de babyuitzet. Onthou dit: Pre-loved rocks! Je kan een tweedehands geboortelijst samenstellen, de prachtigste tweedehands kleren op de kop tikken, de hele kinderkamer vintage inrichten dankzij hippe tweedehandswinkels en je schatje laten spelen met ingespeeld speelgoed. Hij of zij zal het niet eens merken, hoor!

 

Tip 2: die schattige poepjes… zonder afval


Laten we meteen in huis vallen met een grote bespaarpost – ook in de portemonnee trouwens! – die tegelijkertijd ook heel wat ouders onterecht afschrikt. Wasbare luiers, dames en heren, jaja, ik spreek hier ook graag de heren aan! Wasbare luiers zijn écht niet meer wat je je erbij voorstelt. Het zijn geen lelijke ondingen meer met veiligheidsspelden, maar superhandige systemen mét de leukste printjes. Je moet niet beginnen plooien en vouwen en die schattige baby van jou in 7 bochten wringen om die dingen aan te krijgen. Onze herbruikbare luiers deden klikklikklikklik, scroetchscroetch en ze waren aan!


En tegenwoordig hebben ze ook nog eens de allerleukste printjes en kleurtjes! Opgepast, er bestaan ouders die een lichte verslaving hebben ontwikkeld en élk nieuw printje in huis willen. U weze gewaarschuwd. Twijfel je nog? Lees dan alles over onze wasbareluierweddenschap, ga er zelf ook voor en bespaar per kinderkopke zo’n 8 ton afval!

 

Tip 3: meer billetjesbesparing


Nu we het toch over die zachte billetjes hebben: wist je dat die even hard gaan blinken en even lekker gaan ruiken als je de wegwerpdoekjes in de winkel laat liggen? Ja, hoor! Je hebt namelijk al alles in huis wat je daarvoor nodig hebt. Een washandje. En water. Works like a charm.


Maar ho, hoor ik je zeggen. Wat dan als ik op stap ben om dat prachtkind van mij overal te showen? Aha, zeg ik dan. Ook daar zijn oplossingen voor. Men neme een washandje, men neme een lekvrij doosje, men steke het washandje erin en hopla, je bent gesteld! En in een waterdichte herbruikbare waszak kan je kleertjes die onderweg toch vuil geworden zijn makkelijk naar huis richting wasmachine krijgen.

 

Tip 4: die snoezige snuitjes


Je kan in de winkel snoetendoekjes kopen. Tegen chocomondjes en plakhandjes. Of je kan… je raadt het al… een washandje gebruiken! Of gewoon een droog doekje, dat werkt vaak ook prima. Kieper het daarna in de wasmand en voilà, je hebt weer wat afval bespaard! Dat werkt ook geweldig goed bij snottebellen. En oorprut. Of prutjes in kinderoogjes. You name it!


Over snottebellen gesproken, toen onze kleintjes nog kleinere kleintjes waren, gingen we van de ene snotneus naar de andere en moest er duchtig gespoeld worden met fysiologisch water. Ken je die kleine plastieken tubekes met een dopje om af te breken? Zo hebben wij er oneindig veel verslonden. Tot een behulpzame verzorgster ons wist te vertellen dat ze die bij de apotheker ook in een grotere bus hebben. Hopsa, weer wat afval minder!

 

Tip 5: badmonstertjes


Maar soms is er geen beginnen aan met een doekje, herbruikbaar of niet. Soms moet dat varkentje van jou gewoon dringend het bad in. En ook daar heb je groene keuzes: je kan voor een stuk ouderwetse zeep gaan, best babyproof natuurlijk. Die vind je ook zonder verpakking. Zelfs shampoo hoeft niet in een flesje, dat kan ook in een droge shampoo bar.


Straf, he!

 

Tip 6: je baby moet ook eten


De groene keuze bij uitstek is daar borstvoeding, dat zal geen verrassing zijn. Ben je er nog niet uit of je borstvoeding of flessenvoeding zal geven? Misschien kan dit artikel je helpen. Al een keuze gemaakt en borstvoedingsfan? Dan heb je ook daar een minimum aan uitrusting nodig. Zoals borstvoedingscompressen. Want die melk, die stroomt niet enkel en alleen als je dat zelf het goede moment vindt! En dan kan een borstvoedingscompres wonderen doen om je garderobe niet elke 10 minuten te moeten wassen. En jaja, die wondermiddeltjes bestaan ook wasbaar, wat had je gedacht?!


Is je lieverd van de borst en wil ie al die lekkere groentepapjes en fruitpapjes ontdekken? Geef dan geen te grote porties, maar vul steeds aan met beetjes zodat je geen te grote hoeveelheden moet weggooien. Wat je nog niet aangeboden hebt, kan je dan rustig invriezen in kleine porties en je hebt later die week zo weer een heerlijke maaltijd voor je uk op tafel getoverd!


Tip 7: less is more


Tot slot. Je baby heeft niet veel nodig. Vooral jou eigenlijk. Dus hoe schattig, instagramproof en pinterestwaardig al die babyspulletjes ook zijn, laat je niet te veel gaan!

 

Heb jij nog toptips om afval te besparen met je kleine uk? Laat het weten!

Interessant artikel? Deel het!

Share by: