Kudzu - zero waste - GreenKit

6 tips om aan zero waste te doen – én een kortingscode bij Kudzu!

6 tips om aan zero waste te doen – én een kortingscode bij Kudzu! 735 490 GreenKit

Zero waste, hoe pak je zoiets aan? Je kan toch niet van de ene dag op de andere dag je hele routine omgooien.

Nope, dat kan niet. Tenzij je één of andere wereldbekende actrice of acteur bent die een heel legertje mensen in dienst heeft om vanalles voor je te regelen. Zoals ontbijtbordjes voor je klaarmaken en je kleren klaarleggen en voor jou naar de winkel gaan en je agenda voor je plannen. En voor jou op je te warme soep blazen. Dan zou het wel moeten lukken om overnight zero waste gaan..

Maar die droom gaat niet snel werkelijkheid worden voor de meesten onder ons, dus jij en ik, wij zullen onze boontjes zelf moeten doppen. En dan is het goed om wat tips toe te passen!

Tip 1: Kies één thema

Probeer niet in 1 keer alles te veranderen, maar doe het stap voor stap. Kies een thema, bijvoorbeeld ‘de badkamer’ en ga eens piepen wat je daar kan veranderen – eens je oude product op is tenminste. Want het heeft he-le-maal geen zin om je halfvolle fles shampoo in de vuilbak te zwieren zodat je een solid shampoo op je rekje kan leggen omdat je koste wat het kost nu meteen instant zero waste wil gaan. Gebruik dus zeker eerst op wat je nog hebt.

Heb je na een tijdje die badkamer aangepakt? Op naar je volgende thema! Voor je ‘t weet heb je al heel wat zero waste swaps achter de rug, met maar weinig moeite.

Tip 2: Hou het leuk voor jezelf

Mijn dichtstbijzijnde verpakkingsvrije winkel is op 40 minuten fietsen van mijn voordeur. Dat is al een eindje, dat is niet iets om elke dag te doen. Maar toevallig kan ik in mijn verpakkingsvrije winkel ook heerlijke vegan taartjes eten én een lekkere latte met havermelk drinken. Me time iemand? Schat, ik moet ‘naar de winkel’, he! Misschien bel ik stiekem wel een vriendin om te vragen of ze met me mee ‘naar de winkel’ wil…

Tip 3: Maak het jezelf gemakkelijk, met zero waste!

En dit is de belangrijkste tip. Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken in 1001 winkels en webshops. Je kan rekenen op de expertise van een ander. Webshop Kudzu heeft voor jou al aardig wat producten onderzocht en dus voor jou al een hele hoop kwalitatieve zero waste producten in huis.

Ga zeker in de 20 blogberichten over hun zero waste artikels inspiratie opdoen en bekijken wat er bij jou kan passen! Twijfel je waar je moet beginnen? Denk terug aan tip 1, kies bijvoorbeeld thema ‘wassen’ en ga eens lezen op Wasmiddel wordt wasstrips. (Haal hieronder in het blogbericht eerst nog snel even je kortingscode!!)

Tip 4: perfect hoeft niet

Zero waste is het doel. Doelen zijn er om naartoe te werken. De meeste mensen beréiken hun doelen helemaal niet en dat is prima. Zit er dus niet mee in als niet alles loopt zoals je had gepland en geef jezelf ruimte om dingen uit te proberen, te veranderen, te laten vallen en op een andere aanpak over te stappen. Het is geen wedstrijd. Op social media lijkt het wel eens zo, dat het leven en alles wat je daarin wil doen een wedstrijd is. Maar dat is het dus niet. Het is geen wedstrijd, het is een coöperatief. Want mijn beetje en jouw beetje samen maken een groot verschil. Heb je wasbare luiers voor je kleintje, maar liggen die menstruatie slips nog niet in je lade? Goed bezig. Gebruik je al wasbare make-up-pads, maar slingeren er toch nog wegwerpwattenschijfjes in je badkamer. Goed bezig. Geef jezelf tijd.

Tip 5: denk aan alle voordelen van zero waste

Veranderingen doorvoeren, dat is niet altijd makkelijk. Want wij zijn natuurlijk gewoontebeestjes en we slepen onszelf niet graag uit onze comfortzone. Dus het kan helpen om de voordelen voor ogen te houden. Zo kan je dankzij je zero waste producten een hoop rayons in de winkel overslaan. Zo zal je nooit meer een ‘oh nee, ik heb geen maandverband-in-huis-stresske’ ervaren. Zo zal je op termijn wat centjes uitsparen. Zo zal je minder vaak de vuilzakken aan je voordeur moeten zetten. Voordelen, voordelen, voordelen.

Tip 6: Wees niet te streng voor jezelf

Je doet je best. Je bent ook maar een mens. Je hebt een hoop ballen in de lucht te houden en face it, er zijn er belangrijkere om in de lucht te houden dan ‘consequentie boven alles’. Misschien zorgt een drukke week op het werk ervoor dat je op vrijdag toch gewoon een diepvriespizza uit een plasticje haalt om in de oven te schuiven. Of als je eens een ziek kindje in huis hebt, valt je plan om zondagmiddag eindelijk zelf wasmiddel te maken in het water, … Let it be. Laat gerust steken vallen, spreek geen deadlines met jezelf af, hou het gezellig! En als het even niet lukt, laat dat balletje dan gewoon even vallen, je kan het gerust later weer oprapen.

Korting-korting-korting

Jaaaaa, korting, korting! Met de kortingscode GREENKIT krijg je bij Kudzu 10% korting tot en met 2 december 2022! Als dat geen vreugdedansje verdient?!

Ziezo, nu is het aan… jou! Vertel, welke eerste kleine stap in het zero waste gebeuren ga jij nemen?

Dit blogbericht kwam er dankzij de fijne samenwerking tussen Kudzu en GreenKit. In de 5e editie van de GreenKit ontdekkingsdoos vind je een handige herbruikbare linnen tas voor al je zero waste shopping! #publiciteit

Laat een reactie achter