Genderneutraal: niets dan voordelen!

Een roze slaapkamer of stoere kleren, het kan leuk zijn om je bij de inrichting, klerenkeuze, enzoverder als ouder een beetje te verliezen. Maar het heeft ook zeker z’n voordelen om het allemaal wat neutraler aan te pakken. Pas op, je gaat mij niet horen vertellen dat blauw niet voor meisjes kan en roze niet voor jongens. Hell no, pardon my French, onze meid ging vaak genoeg de deur uit in een stoere outfit en ik hou dat vuilroze t-shirt met die waarheidsgetrouwe panter erop lekker bij tot onze jongen groot genoeg is om erin rond te paraderen. Maar ik kan begrijpen dat niet iedereen dat ziet zitten. Daarom breek ik hier een lans voor… genderneutraal!

 

Als het maar gezond is


De vraag die je misschien het vaakst krijgt tijdens je zwangerschap – alsof dat er eigenlijk iets toe doet – is of het een jongen of een meisje zal zijn. Sommige koppels houden het graag geheim, sommige verklappen gender, naam en alles wat er te verklappen valt.


En sommige ouders weten het zelf niet. Zoals wij. Helemaal in het begin vond ik het bij de allereerste zwangerschap nog heel eventjes gek om het zelf niet te weten. Want ik vond het wel een leuk idee om met z’n twee een geheimpje te hebben voor de rest van de wereld. Maar mijn vriend vond het spannender om 9 maanden te wachten en onszelf ook te laten verrassen. En eigenlijk, stiekem, ben ik hem daar heel dankbaar voor! Want het is niet alleen leuk om dan eindelijk te weten wie er in je leven komt, het geeft je tijdens de zwangerschap ook zoveel meer vrijheid als je al niet in een vakje gaat denken. Dan heb je ruimte om het genderneutraal te bekijken.

 

Denk niet aan een roze olifant


Want willen of niet, als je weet of die buikbewoner van jou een jongen of een meisje is, dan valt je oog op vanalles leuks om aan te schaffen. Dat moet wel door iemand ergens ooit bewezen zijn. Dat is hetzelfde met plots overal zwangere vrouwen zien als je zelf zwanger bent of probeert om zwanger te worden. Je focus ligt daar plots. Zo ook met ‘dat is meer iets voor een jongen of iets voor een meisje’. Als je weet wat er uit je buik zal floepen (dames, we mogen blijven dromen dat dat een werkelijke beschrijving van die gebeurtenis is), dan grijp je al makkelijker naar het een of het ander.


Maar. Als je het niet weet: niet. Dan valt je oog op fris groen, wolkerig blauw, vrolijk geel, … Kleurtjes genoeg die prima zijn voor kleintjes met aanhangseltje én kleintjes zonder aanhangseltje.

 

Over de hele lijn genderneutraal


Dus, oef. Het moet geen grijs, beige, wit en kaki zijn.

Dat opent deuren! Denk dus door op alle vlakken. Vooral die allereerste kleertjes kunnen prima voor zowel broer als zus dienen. Ze groeien er in no time uit, die bloemkooltjes, dus die kleren zijn ideaal om door te schuiven naar de volgende baby.


Wij kochten wasbare luiers in oranje, groen, rood, geel, paars. Die laatste had stiekem wel een roze band, maar naar mijn weten heeft ons babyzoontje daar nooit over geklaagd. Mijn hoop voor dat vuilroze t-shirtje groeit elke dag. 


Ook het bamboeservies heeft alle kleuren. Er wordt door zoon én dochter ‘gebekvecht’ om uit het lichtblauwe bekertje te mogen drinken. Hun havermout lepelen ze zonder gemopper binnen met een roze, mosterdgele of oranje lepel. Alleen als ik weet dat ze in een nukkige bui zijn, haal ik preventiefgewijs de lichtblauwe boven. Voor allebei.


De kleur van de kinderkamermuur? Genderneutraal! Voor het verschoningskussen? Genderneutraal! Voor de buggy? Je weet het al, he, genderneutraal! Think big! Think unisex!

 

En dan nu, de kers op de taart!


Er is nog een zeer zeer zeer groot voordeel aan al die genderneutrale spullen en kleren. Yep. Bij een volgende baby hoef je al helemaal niet meer wakker te liggen van al die dingen. Want je hebt alles al in huis! Geen afwegen, zoeken, zouden we dit, moeten we dat…Dat is dan allemaal lekker niet meer nodig.


Kan je meteen ook een rekeningnummer op het geboortekaartje zetten en voor andere dingen sparen! Een meerdaags uitje met je kersverse gezin. Of een groenteabonnement voor al die lekkere groentepapjes binnenkort!

 

Wat denk jij? Ging/ga jij all the way girly of helemaal stoer? Of toch liever neutraal? Laat het hieronder weten!

(Wil je meer? Ga dan eens lezen bij Kiind over genderneutraal opvoeden!)


Interessant artikel? Deel het!

Share by: